bild av gỏi cuốn

o så kommer bilden på de goda gói cuõn :)



gỏi cuốn

precis dukat bordet för middag ikväll. det blir den klassisk vietnamesisk rätten gỏi cuốn, som är vietnamesiska färska vårrullar som doppas i hoi sin sås med lite sambal olek. vårrullen består av ett tunt rispapper som man rullar in färska kryddor som thaibasilika, mynta, gurka, sallas, böngroddar, kinesisk gräslök. det ska även vara färska räkor,  kokt fläskköttska samt risnudlar. blir supergott!!! blir en bild senare på själva rullen.

bild: privat



nyårs mat planeras

nyår på gång och jag vet inte vad som ska stå på meny. det finns så mkt gott att laga och äta så det är så jag är helt förrvirrad :P måste tänka mer på detta alltså...kanske blir det timjanstekt oxfilé?

bild: http://www.alltommat.se/recept/Timjanstekt-oxfile-med-jordartskocksgratang-citrongronsaker-och-varmrokt-rodvinssky-5285



julafton/juldagen

årets julafton var en av de mysigaste vi har haft på länge. lums var på så bra humör och var mer lycklig över julklappspapperna än julklapparna. maten var god, kalle anka vara precis som vanligt som jag älskar ( o pappas årliga kommentar: "de vissar samma sak varje år ju..."), efter maten var det karl-bertil jonsson och sen julklappsöppning. tror pappa blev glad över alla saker han fick i år...pew...

nackdelen i år är att vi alla saknar mamma! pappa i synnerlighet ser jag att han saknar henne massor.

juldagen är här. för mig började dagen med att tvätta kläder på morgonen, fixa frukost till mina snarkande söta syskon. sen har vi varit hos stora syster och bara tagit det lungt. ätit en "rest"lunch från går dagens julbord o så har jag bara fixat o trixat lite med bilder på photoshop. hur skönt dag som helst!

bild: privat


merry christmas


knäckbräck

ikväll har jag gjort knäckbräck. samma sak som vanlig knäck fast latvariant, man häller ut den på en plåt tunt, låter det stelna o sen "krack" så blir det småbitar som man kan stoppa i små söta askar :)

sista dagen på jobbet för i år. nån timmes övertid för det vara sista men men, vad gör man inte få lite julefrid!

bild: privat


wok house

bild: privat

jag hittar på saker o ting varje dag och hinner aldrig uppdatera min blogg i fas. satt o läste bloggen lite tillbaka o ser att det är massa saker jag har skrivit att jag ska visa bilder på senare men glömt bort det för det kommer upp nya saker hela tiden som jag vill dela med. så idag blir det två inlägg...eller iofs, nu är kl över 12 på natten så det blir ändå ett inlägg dagen efter hahhaha...

igårkväll blir det ju då, fast det var faktiskt bara några timmar sen så var jag o syrran återigen på stan på jakt efter min sista julklapp till pappa. fann det jag skulle ha ganska snabbt. men nu när månaden håller på att ta slut så är det ganska tomt på mitt bankkonto. men men! vi har fått massa nya rikskuponger på jobbet idag till min stora glädje. jag väljer ju ofta att spara mina rikskupongar till att äta ute på kvällarna istället och ha den lyxen att bjuda på mina nära & kära lite då o då.

ikväll kände jag mig extra rik på rikskuponger och extremt fattig på cash. så då blir det lättare att äta ute. på regeringsgatan gick vi in på wok house som har ändrat utseende helt o hållet sen jag var där sist (som var många många år sen). det var väldigt fräscht, modern och ganska mysigt men opersonligt.

det var en ganska skum meny egentligen med mat från asien men ändå sallader som ceasar sallad, vilket jag beställde. det som var lite ovanligt med salladen var att det var ris i den. det skulle vara råris men jag fick jasmine ris. väldigt märkligt o det smakade lite annorlunda. så jag skippade riset o käka salladen o kyckling, som var väldigt god. syrran tog en wook med anka i plommonsås som smakade väldigt gott.

en annan märklig grej, var att i nästan alla wokrätter ingick det ett lite vitlöksbaguette. men det var inte inkluderat i salladen?! jaja, maten var helt klart godkänd för priset man betala (ca. 130kr per rätt).

pong buffé på drottninggatan i sthlm

det blir mkt äta ute nu inför julen. iaf för mig. det är bara att dra direkt till stan för att handla klart julklappar och träffa vänner innan julen. igår var jag på pong och käkade deras buffé som alla tycker är så underbar (har jag då hört).

det är en ganska stor och fräch buffé måste jag medge trots att jag inte är någon buffé "fan" alls. men de olika thaisallader var helt otroligt goda och speciellt glad blev jag när jag såg en av mina favvo thaimaträtter laab! det är en kycklingfärs som är blandad med massa lök, koriander och andra godsaker som är såå gott till sticky rice.

tillbaka till buffén fanns det även de vanliga olika wookrätter och de är väldigt bra med stora scampi räkor, mycket bläckfisk, kyckling och kött. tummen upp för det också. testade några sushi bitar också som erbjöds och de var klart godkända. inget speciellt men helt ok!

o så kommer vi till den viktigaste delen för mig som kines/vietnames då. den bästa kantonesiska dim sum finner man i gamla stan. nu kan man även få dim sum på pongs buffé. jag är ju så förtjust i mat så det inte är klokt, men jag kan vara ganska kräsen på maträtter som jag har ätit förr och vet att det finns så bra. o då blir betyget på dim sum buffén inte alls så jättebra. visst var de vanligaste dim sum helt ätbara, men det är även gräs om jag måste äta det. jag gillade deras stekta gyoza, men det tillhör ju inte dim sum.

efterrätten var under all kritik om man älskar att baka och göra desserter. chokladmousse är verkligen inte svårt att lyckas med o det tyckte de inte hade gjort. sen panna cottan....skit! katastrof! behöver jag säga mer? frukterna och glassen var det som jag tyckte var bäst. men det är ju inte ens ngt de gör själv, så....men smaken är väl som baken, min vän n trykte i sig säkert 4-5st små panna cotta. han gilla dem verkligen.

men allt som allt så skulle jag nog säga att det är prisvärt och du får ju äta hur mkt som helst! snäppet bättre än mongolian barbecue som många kinesiska restauranger erbjuder. ha bara inte alltför höga förväntningar så kommer du få en trevlig middagsbuffé!

bild: privat (tyvärr inte så många bilder för det blev så groteskt på tallriken när man fyllde den med mat :P )


julshopping

shopping har varit den stora temat under december månad. men det är för julklappar o inte för min egen del. dock skadar det ju inte att kolla in saker till mig själv när jag ändå är ute och tittar runt.

en mössprovning på american apparel som jag vill ha men är lite för dyr...

bild: privat


banh tieu made by mama!

imorgon kommer min mamma åka iväg på långresa i en månad. det betyder att hon inte kommer vara hemma o fira jul med oss som vanligt. tråkigt tycker jag men säkert roligt för mamma att komma bort.

men hon var här uppe förra helgen och hälsa på med pappa och lillebror. o när vi sågs hade hon stått o friterat massa banh tieu. det är ett vietnamesiskt bröd som är runda, ihåliga i mitten, smakar lite sött med sesamfrön på (som man kan skippa).  jag läste på nätet att man beskrev dem lite som vietnamesiska munkar...men nja, jag skulle nog inte säga att det liknar nånstanns...kanske till den runda formen då. man kan äta dem som de är, helst nyfritterade då eller så är det också gott att klippa ner de i mindre bitar i rissoppa. mumma!!!

min mamma är bara bäst på att laga mat! bäst! bäst! bäst! love u mum!

bild: privat



bibimbap på restaurang koreana

häromdagen var jag o syster på stan och köpte julklappar. blev väldigt väldigt hungrig efter ett tag så vi gick in till restaurangen koreana på luntmakargatan för att käka koreanskt såklart. beställde varsin bibimbap som är så vansinigt gott! finns tyvärr ingen hemsida till restaurangen men man kan finna info om restaurangen på alltomstockholm.se

det är en budget restaurang med god och enkel mat. här kan du finna både sushi, japansk undo nudlar och koreansk kimchi gryta. det är ganska litet ställe men det är en skön stämningen som man bara kan sätta sig och så kommer personalen fort fram o bjuder på en kopp varmt te och vatten. sen är det bara att beställa. åt deras undo nudlar för länge sen o jag minns att det var riktigt gott. har hört att kimchi grytan är super! ska testas nästa gång.

bild: privat


lucia

har precis kommit på världens bästa julklapp! men de ska bli klara till lördag så det är lite knapp med tid så det är bara till att sitta o fixa klart klapparna.

fick luciafirande från 7eleven idag på jobbet. helt galet men de var hur grymma som helst på att sjunga.

ha en fortsatt trevlig lucia kväll!

bild: privat


mat i lass vid jultider

vid juletider är det ofta mkt mat. och denna helgen som varit har inte varit något undantag. den har gått i matfrossans tecken! helt otroligt vad man kan äta egentligen.

fredag började med en helt underbar julbord med jobbet. vi var ute på vasaparkens värdshus/koppartälten hade supertrevligt. det var superfräscht, goda rätter och en anka som heter duga. det är ganska ovanligt att servera anka på svensk julbord tycker jag men ändå så himla uppskattat av mig och det var helt underbart.

i fredags kom även min syster/svåger o lums hem från det amerikanska landet. samtidigt åka mamma/pappa och lillebror upp från småland. så det var en familjeträffa denna helgen. på lördag kväll åkte vi till first hotell reisen i gamla stan på skaldjursbuffe. det var helt otroligt! jag har aldrig någonsin fått äta hur mkt hummer jag önskar. det sa stopp i magen efter 1 1/2 hummer. när jag skriver 1 1/2 låter det inte så mkt men de var riktigt stora. sen smakade jag på ett ostron för första gången (smakade havssalt och sliskigt men inte äckligt), åt en halv krabba, några havskräftor,  lite räkor, smakade på gratinerade musslor och laxbitar. och därefter en efterrättsbord!!! familjen rullade ut från restaurangen. men det är värt det, det var ändå vår lilljulafton kan man säga.

bild: privat


mumin kylskåpsmagnet

förra veckan fick jag dessa finfina munin kylskåpsmagneter av m-l. tusen tack! de är så jättefina! sitter hur snyggt som helst på mitt kylskåp. vill du se flera kan du på in på pluto produkter och se alla fina saker de har. 

bild: privat


mums mellow

igårkväll var jag på mellow bar och åt middag. det var en av de bästa restaurangbesöken jag har varit på länge. till förrätt åt jag halstrade pilgrimsmusslor och smörstekt havskatt med kantareller och palsternackspuré till varmrätt. alltså jag höll på att smälla av! allt smakade helt underbart och det var fyrverkeri i munnen på mig. servicen var perfekt och stämningen var tiptop. rekommenderar att du går dit o äter nån gång.

det blir mkt restaurang besök nu på sista tiden. senare idag ska jag med nära o kära till brunnsvikens trädgård för att äta afternoon tea. kommer bilder o inlägg för det senare. o nästa vecka kommer jag äta skaldjursbuffe med min finfina familj! det ska blir sååå najs!!!

bild: privat



önskar snö NU

1:a december är äntligen här! men vart är snön? sitter o längtar efter snö så jag får skapa mig egen snöinvasion med en ritad snögubbe


bild: privat



RSS 2.0