vietnamesiska báhn bò

denna helgen är jag hos mina föräldrar och det har varit och fortfarande är hur mysigt som helst. mamma har lärt mig att laga vietnamesiska báhn bò, vilket är en kaka kan man säga som man äter tillsammans med sötad kokosmjölk och sesamfrö. det är gott men lite slim-ig och ganska mastigt så man kan inte äta hur mkt som helst. 3-4st små kakor går räcker. det tog väldigt lång till att tillaga då den ska jäsa i flera omgångar och sen ska allt delas upp i olika skålar då det ska vara olika färger på kakorna.

sen ska allt ångkokas i små formar som i sin tur måste oljas in så att smeten inte fastnar. formarna fick jag av mamma som i sin tur har fått de av mormor (några hade mamma köpt själv). vissa av formana är jättefina, som formar kakorna som små blommor. mamma berättade att just dem hade mormor köpt i vietnam.
summa kademumma så skulle jag  säga att det tog en hel dag för att tillaga kakorna men nu kan jag iaf!!!

bild: privat


pågens äntligen!

jag har idag ansökt om att bli pågens testpilot för deras bröd äntligen som är ett ljust bröd fast med fullkorn. kommer vara intressant o testa, om jag får. annars får jag väl gå o köpa själv. men vore roligare om jag fick vara testpilot såklart! gå du in och ansök också genom att klicka på ordet pågens.

bild: http://www.pagen.se/matbrod/antligen/



新年快樂 - Happy New Year


 

i söndags den 22 januari firades kinesisk nyår runt om i hela världen och vi går in i drakens år. jag hade helst av allt varit hemma hos mina föräldrar den dagen. men jag hade redan lovat att hjälpa till på jobbet så jag får åka denna helgen istället. saknar mamma och pappa massa och inte få vara hemma hos dem tillsammans med syster o lums var ganska tråkigt. tur var så var jag ju inte helt ensam, utan hade lillsyrran med mig hela söndagen.




cupcakes med ballonger

ligger i soffan helt utslagen. jag är så trött så det inte finns ord att beskriva. julgransplundringen idag gick jättebra! men skit vilket bombnedslag det var efteråt. hela dagen har jag varit på jobbet o så är det fem nya dagar igen på samma ställe. eller iofs så ska jag vara borta på torsdag o nästan hela fredag så det kommer bli en kort vecka ändå...hoppas jag. men jag blev väldigt nöjd med mina cupcakes o jag tycket de blev fina. det blev väldigt många över men de kommer troligtvis försvinna snabbt. ska nog sova nu alltså...

bild: privat


minicupcakes on the move

en hektist helg nalkas! imorgon blir det spa med tjejer från jobbet med vin och middag efteråt. ska blir riktigt mysigt och skönt att få slappna av lite. ikväll blev det en timmes spinning, vidare hem och käka o sen förbereda mig för söndagen! julgransplundringen kommer närmare o närmare och det är minst 300 minicupcakes som ska bakas. har redan gjort en del biscottis och saffranskorpor. det ligger faktiskt en sats i ugnen just nu så det doftar saffran i hela lägenheten. minicupcakes ska bakas på lördag förmiddag innan middag med kompis på kvällen. så jag förbereder för fullt att lägga upp alla små minicupcakes formarna så det är gjort. sen är det bara det roliga kvar på lördag!!!

bild: privat


en ny sprits

yeahh! jag har unnat mig att köpa en ny sprits då min är ganska gammal och känns sunkig. ska ändå laga ganska många cupcakes till helgen o då passar det ju perfekt med en helt ny o fräsch sprits. jag tror allt har inhandlats inför bakningen. ska bli riktigt roligt att baka 300 minicupcakes!

bild: privat


prinsessans egen tårta

jag har på sista tiden känt en sån inspiration av att testa nya saker hela tiden. och jag tänkte mig att göra en prinsesstårta vilket låter helt galet svårt. eftersom min vän måd fyllde år igår och jag ska dit o fira henne idag så passar det ju perfekt att baka tårtan. igår kväll gjorde jag själva tårtbotten. idag satte jag ihop hela tårtan med rårörda jordgubbar, grädde och vaniljkräm. sen på med marsipanlocket och göra små rosor. jag var rädd att det skulle vara för avancerat för mig om jag ska vara ärlig och hade i bakhuvudet att jag kan göra om det till en gräddtårta ifall det skulle gå åt pipan. men det var inte alls så svårt som jag trodde. det var överraskande lätt. det absolut svåraste var nog att göra rosorna. förmodar det är en övningsgrej, men jag har tyvärr inte tålamodet...men såhär blev resultatet! jag är ganska stolt över min tårta, men nu får vi se hur den smakar!

bild: privat


eggs for pancakes

idag blev jag supersugen på att äta pannkakor med jordgubbar. det bästa är färska jordgubbar såklart men nu i dessa vintertider så är det nästbästa frysta jordgubbar som kokas en 5-10min med socker. o denna sås som bildas...mums...
gick o handla mjölk och ägg och det blev massa massa massa ägg. jag ska iofs baka ganska mkt till nästa helg till julgransplundringen på jobbet som nalkas. så ägg passar bra.

en pannkaka, lite jordgubbar och så en klick grädde...mmmmm....

bild: privat


B som i Biscotti


bild: privat


idag har jag varit ganska effektiv tycker jag. tvättat, städat, promenerat till närmaste köpcentrum för att handla och promenerade tillbaka, plockat bort julen o gick ner med det till källaren (vilket jag brukar dra på länge länge...).
så nu har jag även bakat choklad- och apelsin biscotti. jag tog ett vanligt biscotti recept o hade i hackad chocklad och riven apelsinskal. o så tog jag bort lite och la till lite som jag alltid brukar göra. man tager det man haver helt enkelt.

lums på dim sum

idag var jag med familjen i gamla stan och ät dim sum. det var väldigt gott eftersom det var ett tag sen vi var där och åt. jag träffade lums i onsdags men idag när jag såg henne såg det ut som hon hade vuxit minst 5cm. hur kan barnen växa så snabbt egentligen?! det gör vi nog vi också, fast på bredden..hahahaha...

bild: privat


コーヒー (kōhī) = kaffe på japanska

läste en ganska mysig och matnyttig artikel om kaffedrickande i japan. jag visste inte ens att man drack så mkt kaffe där. finns att läsa i new york times style magazine eller klicka på bilden nedan om du är sugen på att läsa den. jag är så sugen på att åka till japan nu. så många länder o så lite tid o pengar... :(

bild: http://tmagazine.blogs.nytimes.com/2011/12/16/ristretto-tokyo-coffee/?ref=food


 

 

 

 


@ fotografiska


om ni gillar fotografier o befinner sig i stockholm så kan ni inte ha undgått fotografiska vid slussen. jag har varit där en gång innan och det var väldigt coola bilder. o det tycker jag trots jag inte är så förtjust i att titta på fotografier. men men just nu finns det en utställning av nick brandt, On This Earth, A Shadow Falls.

sista dagen är utställningen är den 8jan o jag har hunnit inte gå dit ännu. men nu när det blir lite extra ledigt pga. trettondagshelgen så tänkte jag ta mig dit. det har varit så mycket reklam för utställningen nere i tunnelbanan med alla dessa vackra bilder så jag kan inget än att gå dit. dessa ståtliga djur. jag längtar tills jag går dit! ska köpa med mig en jättepåse godis o snaska i mig det samtidigt som jag njuter av bilderna! vill du hänga med?

bild: privat



2012

nyårsafton har varit och nu är det 2012!!! åren går snabbt alltså...men nu är det nytt år och nya tag. såhär galna såg jag o mina syskon ut på nyårsafton. god mat, dricka o roligt hade vi. men, men, året börjar med en ny förkyldning. som vanligt känns det som. det är väl bara till att snora på och le glatt! god fortsättning på det nya året mina vänner!!!

bild: privat


RSS 2.0