gott nytt år

är nu tillbaka i zürich efter 10 dagar i sverige.
har shoppat en del o haft det mysigt med familj o vänner.
saknar alla redan.


ikväll blir det god mat här hemma o lugnt, ingen fest.
kanske går vi ut efter det stora fyrverkeriet över zürichsjön.
får se hur det artar sig.


önskar alla ett gott nytt år!!!


movie on the street

jaha, det var det. min dator är trasig också. jag som trodde att denna veckan skulle vara en bra vecka för jag skulle få åka hem till sverige. hur kunde det hända? min dator är inte ens ett år gammal...snyft...


igår släppte man små ljuslyktor i limmat floden på kvällen så vi var där o tittade. det var fint men jag hade väntat mig något ännu finare. senare när vi var på väg hem gick vi genom några smågator o hamna mitt i en filminspelning!!! det var roligt att se, men tyvärr så var det inga kändisar. inte några som jag kände iaf.


jippi, imorgon åker jag hem till sverige. kommer blir toppenskönt!






sad ipod=sad linda

ahhh...så typiskt. igår när jag försökte sätta igång min ipod så kom det bara upp en död ipod gubbe. jag fick värsta paniken. för vem har inte sett satc när carries gamla mac dator får en gubbe med kryss för ögonen o en ledsen mun och service killen säger att det är en sad mac. nu har jag fått en sad ipod...


det är ganska deprimerande. inte nog med den är trasig, paj, kaput!!! det måset visst sägs till dig med en sad ipod. verkligen deprimerande.

men här stannar inte min otur med elektroniken tyvärr...

idag när jag kom hem på eftermiddagen o försöker sätta igång min dator så är det fel på den också...ajajajaj, vilken vecka. så nu sitter jag o försöker få min dator att fungera som den ska o medans jag väntar tänkte jag dela med mig min oturs vecka med er på mathias dator istället.


bilden är ifrån apples hemsida


 



pepparkakshuset

vi hann trots allt göra vårt pepparkakshus igår kväll. det blev sent men vi hann. iaf dekorera den. jag satte ihop hela huset nu imorse. enjoy! :D

godis i massor. köpt extra för oss oxå såklart :D









alla delar är äntligen klara



och så tata....




cokies, cokies

risotton blev jättegod. o räkorna blev perfekta. mumsigt.


i måndags var det sista dagen jag hade min tyska lektion innan jullov. känns konstigt. jag har inte haft jullov sen jag gick ut gymnasiet. o det var ett tag sen. jag skulle gärna ha en vecka till faktiskt för att ha något att göra på måndagkvällen innan jag åker tillbaka till sverige för att fira jul.


tisdagen var lite stressig för jag vakade alldeles för sent. skulle iväg till stan o träffa en kompis men innan dess skulle jag hinna med att damsuga o städa lite. hann med damsugandet men inte städa. men det blev någonlunda iaf. jag skulle ju snabbt till migros o handla pepparkakor till min kompis för hon inte hade hittat dem i affären o även posta ett kuvert till min mamma. men jag blev till o med för tidig. hur är det möjligt?

iaf så gick vi runt i stan. hon visade mig en hobby butik som sålde så mkt konstiga saker så jag blev helt förtrollad där inne. skulle kunna stanna mkt längre för att bara titta på allt. o vi var där ganska länge ändå. en fika på starbucks blev det också.

igår bakade jag kakor. mumsigt!!!

det blev chockladkolasnittar och gingerbread cokies. klicka på namnen så kommer recepterna upp. gingerbread cokies blev goda men lite starka med mkt smak av ingefära. jag ska nog skippa den färska ingefäran nästa gång. men chokladkolasnittarna blev super goda. ni måste bara testa dem en gång. de kan man äta året runt.


på kvällen var jag ute i stan med mathias syster o hennes barn. vi gick o titta på skyltfönster och all den fina julbelysningen. vi möte senare upp mathias o så gick vi in på leksaksaffären där barnen blev helt galna o ville aldrig därifrån. men vi fick dem till sist att lämna affären och gå till mcdonald där jag blev proppmätt. mcdonald har ju alltid en specialare eller flera som är begränsade o här har de en som heter der m von mcdonald's. det är den enda hamburgaren från mcdonalds som jag har ätit som salladen och tomaten är helt fräsch och köttet smakar verkligen kött.


 

mcdonalds i all ära men tyvärr så slår de aldrig max!!!


 

bild 1. gingerbread cokies
bild 2. chokladkolasnittar





stressig kväll

från en superlugn dag till en superstressad kväll.

skulle egentligen bygga pepparkakshus tillsammans med mathias ikväll men det blev snabbt ändrade planer. vi får besök ikväll o jag städar febrilt o ska laga risotto i saffran med scampi istället. stressigt. men det är inte alltid man får besök så nån gång får man offra sin kväll.


samichlaus

i schweiz är det tradition att fira samichlaus (sankt nikolaus). sami chlaus liknar den svenska tomten (den röda, inte de grå orginal tomtarna) men kommer inte på julafton med presenter. samichlaus kommer den 6 december och barnen läser deras dikter som de har lärt sig för samichlaus. om de kan läsa dikten bra får den en säckli (påse) med godsaker.


samichlaus kommer alltid med sin hjälpare schmutzli som är klädd i brunt och oftast smutsig i ansiktet. om barnen har varit stygga under året tar han med sig dem i en säck som han har med sig. så som förälder säger man: det är bäst att ni är snälla, annars kommer schmutzli och tar med er härifrån. så man har väl inget val än att vara snäll eller hur?


vi firade samichlaus igår med mathias familj. det är ingen som klär ut sig (det sparar vi till den svenska tomten på julafton) men vi äter en middag som består av grittibänz, apelsiner, clementiner, nötter av olika slag, lebkuchen (som inte är min favorit) och massa av choklad.

så nu är det dags att tänka på vad som stoppas i munnen för att hålla vikten för det lär inte bli mindre godsaker under denna månaden...






i julens tecken

oj, denna veckan har verkligen gått snabbt. redan lördag.

veckan har bara gått i julens tecken. i tisdags var jag på zürich hauptbanhof, där europas största inomhus julmarknad hålls. det var väldigt mkt som såldes, både skräp och fina saker. det luktade så gott av all glögg, raclett och korvar som grillades. det fanns även äpplen som var doppade i choklad. det får mig att tänka på de kanderade äpplen som såldes på julmarknaden i perstorp när jag var liten. det var så mysigt. jag fick alltid ett kanderat äpple och ett stort pepparkakshjärta med mitt namn skrivet av mamma.


på julmarknaden finns en superstor gran som är helt dekorerad med kristaller från swarovski. den är jättefin och nedanför står massa fina kristallfigurer (maud, du skulle gilla det)


onsdag förmiddag fixade jag kristyr till mina pepparkakor som jag har köpt på ikea. det blev ganska bra, men jag haden nog kunnat göra de snyggare. jag kommer ge bort dem på lördag när det är sami chlaus och vi ska äta massa grittibänz.

senare på kvällen i onsdags var jag på glöggmingel med svea. mathias mamma är med i svea (en förening som är för svenska kvinnor utomlands). det bjöds på vin, glögg, pepparkakor och lussekatter. och så kom ett luciatåg och uppträde för oss. det var mysigast på hela kvällen.


ikväll har jag varit iväg o baka massa grittibänz, men dem får ni se senare. trevlig helg vänner!!!


1:a advent

huuhuu vad helgen har gått snabbt. det gör det alltid.

i lördagskväll bjöd mathias mig på restaurang middag. vi skulle först gå o äta sushi men det var fullt i restaurangen o vi ville inte sitta uppe vid rullbanden så vi fortsatte till en jättefin o mysig italiensk restaurang. vi delade på en förrätt som var så god att jag höll på att svimma. massa prosciutto crudo och nybakad pizza bröd. sen tog jag en pizza som var gudomlig! o servitören tyckte jag borde äta upp min pizza men jag min mage var helt uppsvullen, jag kunde bara inte få i mig en bit till.


igår var vi bjudna på brunch hemma hos en kompis till mathias. det var trevlig men jag hade ganska tråkigt ibland då jag inte förstod så mkt vad folk sa. kändes lite ensamt men det var ju ändå trevligt.


jag har även under helgen hunnit julpynta, bakat lussekatter och gjort klart mitt adventsljus. tittade precis på första avsnittet av årets julkalender på nätet, skägget i brevlådan. den verkar vara mer för vuxna än för barn. inte särskilt julig alls. men det är ju bara första avsnittet, det kommer nog.



bild 1. min adventsljus som jag satt i pyssla med i lördags
bild 2. nybakade lussekatter, mumsfilubaba!



 




RSS 2.0