banh cuon




bild: privat

idag åt jag lunch hos syrran. det blev den vietnamesiska rätten banh cuon som är en av mina favoriträtter och det smakade underbart gott.
banh cuon betyder direkt översatt "rullad kaka" men är en crepe liknade rätt fast på rismjöl, potatismjöl, vatten och olja. man steker det som pannkakor fast mycket tunnare.
sen rullar man in en blanding av brynt köttfärs, hackad lök och skogsöra.
sen äter man det med utspäd fisksås, gurka, thaibasilika, groddar, mynta och andra färska örter. det är verkligen jättegott! läs mer om rätten genom att klicka här!


miniflower

jag hade igår en liten bjudning hemma hos mig. blev lite för mkt att dricka och mådde sådär imorse men mår bättre nu. fick en väldigt vacker liten rosblomma i en fin minikruka. se så fin :) ha en fortsatt trevlig helg!!!

bild: privat


perstorps ättika

var och handlade mat till imorgonkväll när jag får lite besök på middag.
jag har för första gången själv gjort en utspäd fisksås som mamma gör. det blev bättre än förväntat. den ända personen som gör bra fisksås är faktiskt min mamma. det är ingen annans fisksås som slår hennes men kanske har jag lyckats göra en kopia? förr har jag bortskämt nog fått av mamma, men nu tycket jag att det var dags att lära mig. eller också var mammas slut...

fisksåsen ska innehålla antigen ättika eller citron. mamma föredrar ättika då den håller längre och smakar lite annorlunda. och eftersom jag försöker göra en som smakar som mammas så får jag också ta ättika. och vad hittar man inte i butiken än perstorps ättika!!! då slår det till ett extra slag i hjärtat för visst blir jag stolt. det är trots allt den bästa och mest kända ättika som finns i den svenska marknaden och den kommer från min hemort perstorp. det var bara att rätta upp ryggen och betala med stolthet! :)

bild: privat (tyvärr lite suddig...ättikan och min fisksås)


bokrea

idag börjar årets bokrea. äntligen säger jag!!! ska ut till stan och titta lite efter fina böcker. särskilt kak-och kokböcker som jag har nämnt tidigare. har har sett att sju sorters kakor är på rea så den kommer förhoppningsvis hamna i min bokhylla ikväll. ska du ut o fynda några bra böcker??

bild: http://www.skansenbutiken.se/upload/Artiklar/Bilder/bild-11881.jpg



me want spring

titta vilka fina kökshandukar jag har hittat på åhléns! :)
det är så vårigt så jag bara längtar, längtar efter värme o sol. me want spring, me want spring, me want spring!

gick hela vägen till jobbet idag. 6km....hatar denna trafikkaos!!!

bild: privat


wow, presenter!!!

önskar ni som jag att snön ska börja smälta och det blir lite varmare nu? denna kylan gjorde så att det blev väldig bilkö på vägen och min buss som jag tar till jobbet gick i 2km/h och jag fick gå istället för att komma snabbare fram. en resa som brukar ta 15min tog mig 2h idag. jag hoppas verkligen att det inte blir samma sak imorgon.


jag längtar till på torsdag. inte nog med att det är löningsdags men bokrean startar då också. det ska bli kul att gå o titta på alla böcker som är på rea. om det är något jag bara älskar så är det böcker :D
hoppas på några fina bak- och kokböcker. jag hoppas också att alla tunnelbanorna går som vanligt så jag kan ta mig hem efter min shopping på torsdag.


i lördags åkte jag in till stan och fick mina sista julklappar från schweiz. det var som en 3:e julafton för mig. har fått så fina saker så jag är så GLAD. förutom sakerna som ni ser på bilden, kakfat från pluto produkter, japanska röda brickan och de vackra risskålarna så fick jag 4 olika tesorter, stora tekoppar, en pumptvålflaska dekorerad och ett fint måttband :D
ett jättestort tack till familjen m & t för de superfina klapparna!

bild: privat


le rouge

helgen är snart slut och jag mår lite bättre än vad jag har gjort under veckan. huvudvärken är inte lika envis utan har släppt taget lite men kommer tillbaka lite då och då.

i fredags efter jobbet åkte jag in till stan för att jag skulle fira min syster för hon hade sagt upp sig från sitt jobb. hon hade bokat bord på le rouge bar där man kan äta enklare rätter. då jag fortfarande mådde sådär i fredags så blev jag inte långvarig utan åkte hem ganska tidigt för att lägga mig. men det var väldigt fin där. jag hade aldrig varit där förr så jag var mycket positivt överraskad över inredningen. jättefint porslin hade dem. jag vill oxå ha!!! maten var helt ok. då det nästan är tomt på mitt bankkonto tog jag bara in en liten förrätt. de hade en anklever burgare med en plommon och ingefära chutney eller kompot. det smakade gott men jag blev inte mätt precis. men det var ju än förrätt trots allt. ska nån dag gå dit o äta en riktig middag :D

bild: privat



dinkelfrallor

bakade frallor av dinkel igår och det smakade ljuvligt. hade egentligen viljat lägga upp receptet här men tyvärr så orkar jag inte det. är trött efter jobbet o värken i huvudet o bihålerna består. så ni får nöja er med en vacker bild på mina frallor :D

bild: privat


beijing duck med martini

för att lidra huvudvärken tog jag nyligen ett glas martini. är det tillåtet?

igår åt jag beijing duck till middag som min syster gjorde iordning åt mig. det var såå delicious! döpte tom ankan innan vi åt upp den till pål...en deliciouses pål anka :D

bild: privat




my lunar new year

min helg har varit skön. hemma hos föräldrar med massor av mat, mat och ännu mera mat. det är vad som gäller när man är hemma och det är kinesisk nyår. men samtidigt som det var skönt så har jag haft världens huvudvärk, ont i öronen och ansiktet. det var inte bihålsinflammation som tur är, men min huvudvärk består.

i söndags fick vi de röda kuverten med pengar :) en extra påse i år eftersom syrran är gift nu. men pengarna gick jag och köpte några trisslottor (som jag inte vann något på) och en grillad anka som ligger i frysen.

bild: privat


hjärtans dag

det nya året på månkalendern har börjat med mera huvudvärk och ont på kinderna. börjar ha misstankar om att jag har åkt på bihålsinflammation. om bara denna huvudvärken släppte nån gång.
så nytt år idag, tigerns år och samtidigt är det alla hjärtans dag! ha en mysig hjärtedag alla därute i spacen.
bild: http://www.marthastewart.com/


förkyld...

dumma förkyldning vill inte släppa min kropp. har huvudvärk så det bara dånar om det o mina öron ringer. skönt att vara hemma hos mamma & pappa för att kurera mig. mamma håller på att förbereda mat för fullt och trots huvudvärken har jag vaknat tidigt för att hjälpa till. det är ändå ganska mysigt. nu ska jag ta mig en varm kopp te och vila.

bild: privat


happy new tiger year

denna helgen kommer jag fira den kinesiska nyår tillsammans med min familj. det nya året är i tigerns tecken. ett starkt och mitt år hoppas jag på. det ska bli riktigt kul och skönt att komma hem till mamma och pappa. massa god mat och en lugn helg hoppas jag på. trevlig helg!!!



gtw

har precis kommit hem det trevliga arrangemanget grand travel awards. har inte varit på den förr så det var verkligen kul och jag känner mig väldigt nöjd. sen en tid tillbaka har jag kännt mig lite gammal...men när jag var där, ojdå, är det någon där som var under 30 år förutom jag o några kollegor???? kunde inte hitta någon i min kikare :P

bild: www.grandtravelaward.se


riga

helgen som har varit åkte jag till riga med färja och hade en supernajs tajm alltså. bra mat, massa dricka och roligt sällskap gjorde resan ett minne jag sent kommer att glömma :D
själva staden var charmig med vackra gamla hus men även en del förfallna. vi hann gå in och fika för det var så kallt, gick på den stora marknaden i zeppelinhangarerna och åka spårvagn. jag skulle lätt åka tillbaka, fast när det är lite varmare.

bild: privat




restaurang jebena

har precis kommit hem efter en trevlig middag med p. det var supermysigt o vi gick till restaurang jebena, där de serverar mat från eritrea. smakade helt ok o det som var lite annorlunda är att man äter allt med handen. så inga bestick här...dock bad vi om en gaffel när vi inte ville tycka in ett helt ägg i munnen.

trots att restaurangen låg nere i tunnelbanan (blå linje, rådhuset) var det väldigt lungt o skönt där. rekommenderas om man vill ha en annorlunda matupplevelse.

bild: privat



obs...jag mår inte så bra nu dock...kan det vara maten??? :S


nybakade scones


bild: http://www.marthastewart.com/
kollage: lindang

idag fick jag en beställning av mina kollegor scones till frukost imorgon. så imorgon när klockan ringer kommer jag inte vara glad för det är lite tidigare än vad jag brukar gå upp, men när jag sätter på mig mitt förkläde så kommer jag må bra för det är ju så roligt att baka oavsett när :)
o nu när det snöar så så så mkt, finns ju knappast något bättre lyx än att äta goda scones på en vardag eller hur?

jag tycker defenitivt att du ska testa att baka mina scones. det är ett grundrecept som jag har gjort om en del för att de ska bli ännu bättre. de kanske inte är de nyttigaste scones men absolut de godaste. varför inte överraska någon du tycker om på en mysigt alla hjärtans dag frukost nästa söndag???

scones, 2st.

4½ dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver (beror på hur stora du vill ha dem)
½ tsk salt
50 gram smör
2 dl grädde

sätt ugnen på 250grader och lägg bakplåtspapper på plåt. blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. finfördela smöret i mjölblandningen. använd fingrarna, det är enklast. tillsätt grädden och arbeta snabbt samman till en deg. OBS! OBS! OBS! bakpulverdeg blir lessen när den knådas så gör inte det. knådning gör att degen blir seg och hindrar den från att resa sig. dela degen i två delar. klappa ut varje del direkt på plåten till en rund kaka. använd en matkniv för att dela varje deg i fyra delar och nagga den med en gaffel. grädda i mitten av ugnen i 8-10 min. o så vips har du yummitummi scones :)


minisemester

med hosta som håller mig vaken på nätterna så ligger jag ännu en dag i soffan o fryser men dricker massa vatten o te. här ligger jag o drömmer mig bort och längtar till helgen som kommer! det kommer bli fest o jag hoppas på rolig shopping. hoppas bara att jag mår mycket bättre till dess. gissa vart jag ska??? se bilden nedan :P

bild: http://www.rigatourism.lv/EN/Channels/Tip/default.htm



new design

eh vóila! en ny layout på min blogg :D
lite vårigare, lite mera linda!
blev mycket nöjd men småsaker fortfarande att ändra.

vad tycker du?

cookie jar

men en hemsk förkyldning ligger jag hemma i soffan med tekopp i handen o tittar på film. fick några försenade julklappar igår. och här kommer en av presenterna. det är en så fin kakburk! jag har ingen julkakburk och denna passar perfekt till nästa jul. kommer vara överlycklig när jag plockar fram den. nu är det tillbaka till raggsockar, te och halstabletter.

bild: privat



RSS 2.0