innan jag åker

idag har jag fått ganska mkt gjort men ändå inte. har fått iväg två jobbansökan, decoupagat två brukar och två askar, diskat o skrivit mail till alla jag vet som kan möjligen vilja hyra min lägenhet i sthlm. ja, jag fick reda på igår att min lägenhet kommer inte bli hyrd av min hyresgäst längre så jag måste finna en ny snarast. ev. har jag nån som är intresserad redan men inte säker. jag håller min tumme för att han vill.


imorgon åker jag iväg till bettmeralp för skidåkning. fick tag på stavar igår så jag har allt komplett. ska börja packa min väska men har inte haft tid till det riktigt.


annars har veckan varit ganska bra måste jag medge. både i onsdags o i torsdags hjälpte jag m's mamma med hennes jobb så jag har inte suttit hemma bara. igår innan jag läste mina mail var jag på toppen humör över att åka iväg på skidsemester. men nu vet jag inte längre...bara saker att oroa mig för hela tiden. jag hoppas snön piggar upp mig något.


jag ska försöka blogga om jag kommer åt en dator med internet koppling i bergen! ha det så bra så länge!!!

jag hoppas att våren är här när jag är tillbaka.

detta är vad jag har fått ihop idag


hallo i backen...akta er!

igår var jag ute och köpte mig ett par skidor! det var roligare än vad jag hade väntat mig och hittade ett par riktigt snygga o så JAG för ett kanon pris. skidorna kommer från roxy och är bara så coola. de ser ut som en kakburk eller ngt...fniss...


mina pjäxor hittade jag i en annan butik o de är en äldre modell från dabello. allt siitter perfekt! fattas bara ett par stavar. o oturligt nog verkar stavar slut överallt eftersom skidsäsongen snart är över.

men vi ska åka iväg på lördag o jag ska vara borta i två veckor!!! jag ser så framemot det! i alperna med sol o snö. en superbonus också...inga bilar i hela byn!!! fett nice!



p.s tyvärr kommer jag inte ha tillgång till internet så inget bloggande på två veckor. men kanske jag kan få tag på ett internetcafé eller nåt nånstanns.

sex år

i söndags firade jag o mathias vår 6 års dag. wow 6 år..helt galet länge tycker jag.


vi vaknade ganska sent o tog en promenad till sprüngli, ett fint konditori, vid paradeplatz och åt en god brunch där. det var fint o mysigt. sen ville vi gå o se på en film på bio men hittade faktiskt ingen bra film som gick precis när vi var vid biografen så vi bestämde oss för att gå o köpa oss varsin bakelse o njuta en kopp te/kaffe o se på film hemma med levande ljus o så. det var toppenmysigt.


senare på kvällen tog mathias mig till en libanesisk restaurang som heter restaurant cèdre, där vi åt hur gott som helst. jag blev så mätt så jag höll på att spricka. vi praktiskt taget rullade ut från restaurangen. en supermysig dag helt enkelt!


fettisdag

dags för fettisdag, vilket betyder dags för semlor. jag hade redan bakat semlor för två veckor sedan o är inte alls sugen längre. man borde flytta fettisdagen så den kommer lite tidigare.


men det är klart det inte går eftersom fettisdag egentligen inte är = äta semlor, utan det är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan + för att fettisdagen råkade komma sent i år helt enkelt. nästa år blir det lite tidigare.


här i schweiz äter man inte semlor. men däremot är det fastnacht, karneval. tyvärr är det inte så stort i zürich men i basel är det stort o folk klär ut sig med masker o det är allmänt fest. gå in på fastnacht basel o läst mer om det (om du kan tyska...)


är massor av selmor o må gott!


tiden bara går för snabbt

jag ska snart iväg på min tyska lektion efter två veckors sportlovs uppehåll. kommer troligtvis vara två veckors uppehåll till eftersom jag ska till bettmeralp o åka skidor!


har en hel del att skriva men har inte haft så mkt tid idag då jag har pluggat en del o fastnat framför gilmore girls...ja, jag vet, dålig karaktär jag har.


mer info om min helg kommer antigen senare ikväll eller imorgon. jag lovar!


i'm a china lover




äntligen fredag! jag älskar fredagar för det betyder att det är helg imorgon.

tänkte ge er lite boktips idag. för att jag är en china lover ska jag tipsa lite om china böcker.


den första boken jag rekommenderar varmt är vilda svanar av jung chang. jag fick boken av m's mamma. det är en blanding av memoarer och historisk ögonvittneskildring. boken skildrar tre generationers kvinnors liv under 1900-talets kina, hennes mormor, mamma och hon själv. den fräscha upp mina kinakunskaper och gav mig många nya.

föresten, jag såg att boken var på bokrean i sverige så varför inte slå till?


när vi ändå är inne på de kinesiska gränserna finns det en bok som jag läser just nu och heter en röd hjältinnas död av qiu xiaolong. det är en krimi, fast jag måste erkänna att egentligen är det inte min sorts bok fast ju mer jag läser desto mer fastnar jag. förrutom att det är en mordgåta som ska lösas så är det många beskrivningar om hur kina var under slutet av 90-talet och in i början av år 2000. mycket måste ses i hänsyn till politik och alla måste vara försiktiga för att inte trampa på fel persons tår.


bern, baby, bern

har inte mått så bra idag. har hänghuvudvärk och fryser konstant.

men igår var jag i bern och det var så mysigt. jag åkte dit själv på morgonen kl 10 och var framme en timme senare. började med att gå till turistbyrån för att hämta en karta över staden. trots att jag har varit i staden några gånger har jag aldrig fått ett grepp om stan men nu kände jag att jag skulle vilja se så mkt som möjligt. gick runt en del o tog foto. många småbutikerna hade faktiskt inte öppnat. de skulle inte öppna förrän runt 12.

jag kände mig lite dum som gick runt själv o tog fotografier. folk trodde nog jag var en turist från asien någonstanns så de brydde sig inte särskilt. men det kändes ändå dumt. runt lunchtid var jag lite hungrig o eftersom jag inte har ätit på mcdonalds sen innan jul kände jag att jag var värd en kycklingburgare med pommes o cola.

strax efteråt hittade jag en inredningsbutik där det var halva priset på allt. fast det är billigt så är det ganska dyrt för det är bara så i schweiz. hittade en fin ljuslykte som passa in hemma hos oss. fanns konstigt nog även kökssaker där inne så jag fick med mig lite tårtpapper för dunderpris!

möte senare m o hans syster så vi tog en fika innan svenska ambassad besöket som tog ungefär 30 min. sen var det shoppingtime för oss alla. jag är ganska fattig för tillfället så det blev inget mera för mig. men jag var nöjd ändå. vistelsen avslutades med en god middag på en supermysig restaurang och tåg hem.


OBS! fick tillbaka min dator från dell idag *överlycklig* o den är i topptrim. misstänker att de har bytt ut min skärm...



bern

imorgon ska jag till bern, schweiz huvudstad. staden har, trots sin huvudstadstitel, endast 127 000 invånare, men enligt mig en av de vackraste städerna i landet.


jag bara älskar att gå genom staden under alla arkader och gå in i småbutikerna under marken o medeltida arkitektur. jag ska dit för mathias o hans syster behöver åka till den svenska ambassaden för ett nytt svenskt pass och då tänkte jag hänga med. de åker dock inte förrän på eftermiddagen o jag undrar om jag ska åka lite tidigare o hinna gå i flera affärer. hmm...vi får se...vädret är inte det bästa iofs, inte idag iaf.


jag ska ta massor av foto av bern så får ni se hur vackert det är.


jippi, min dator är fixad enligt dell. jag borde få min dator snart! jippi, jippi, jippi!




bild på berns stadsvapen


coraline

jag är en person som bara älskar tecknade filmer. jag kan sitta o titta på tecknat hur mkt som helst. men något som jag verkligen gillar är filmer som är lite dockanimerade. ex. the nightmare before christmas och corps birde. sånna filmer är hur coola som helst.


nu har det kommit en ny dockanimerad film. coraline. hade biopremiär i usa för någon vecka sen. kommer ta tid innan det kommer till europa kan jag tänka mig. men jag väntar spänt. filmen är regisserad av samma som the nightmare before christmas, henry selick.



filmen handlar om den 11-åriga flickan coraline som har precis flyttat från michigan till oregon. hon känner sig ensam då hon saknar sina vänner och hennes föräldrar som är upptagna med jobb. plötsligt hittar hon en dold dörr i huset de har flyttat in i och går in. hon upptäcker ett alternativ version av hennes liv. o i början verkar allt bra, ja, t.o.m bättre än den riktiga världen. men sen blir saker o ting värre o hon gör allt för att komma därifrån o rädda sin riktiga familj. kolla in trailen. jag kan knappt vänta tills den kommer på bio här!



hemsk upplevelse

snö o grått väder här. jag bara längtar tills våren kommer!!!


nu ska jag berätta för er vad för hemsk upplevelse jag var med idag.

efter passet på träningen gick jag o duscha o basta som vanligt. när jag kommer in i bastun får jag nästan en chock! en kvinna, som är ganska "kraftig", ligger på sidan på den högsta sitsen och det enda jag ser är en ända. en stor ända o lite mera....


jag mådde inte så bra efter den synen men hitta en plats där jag inte behövde se henne så mkt. men hon kunde inte riktigt ligga stilla så hon rörde sig fram o tillbaka o mer eller mindre visa upp hennes kropp o lite mer för alla oss som satt inne i bastun. ingen vacker syn. som tur var gick hon ut ganska snabbt.


jag kan inte förstå folk som är på offentliga platser o inte kan bete sig. när jag sitter i en bastu räknar jag med att man ser människor som är nakna men inte människors intima, intima ställen och det är inte meningen heller att man ska behöva uppleva något sånt heller.


skärp er!


gilmore girls

har på senaste tiden fastnat för serien gilmore girls. har alltid gillat serien men jag har aldrig kunnat följa serien på 5an. men nu har jag serierna hemma o jag är fast!


om ni har sett serien kanske ni vet att moder o dotter äter väldigt mkt skräpmat. de tar kinesisk take away och pizza på kvällarna eller så äter de på luke's där maten oftast består av hamburgare och pommes frites. om det hade varit verklighet, hade de inte sett så snygga ut. de hade gått upp i vikt o varit så överviktiga så det bara skriker om det.


men serien är ändå bra o jag fortsätter att vara fast!





alla kärlekens dag

alla hjärtans dag!


vi har börjat med en god frukost med riktigt goda frallor och var sin giffel. mumsigt.

jag hade köpt en paket biologiskt kaffe från etiopien till mathias som present. han blev glad. kaffe är något som han dricker mycket och presenten var perfekt.


jag då, blev bortskämd med en present som innehöll en fint svart linne med tillhörande boxortrosor. jag har viljat ha detta sett sedan julen när jag såg den. det är av superfint kvalité från calida, som är ett schweiziskt under-och sovkläders märke.


vi fortsatte dagen med att åka ut till dietlikon för att gå på olika outlets. vi är ute efter ett par goggels till skidåkning men hitta inga som satt snyggt. sen gick vi på ikea o sen hem. maten håller på att lagas i ugnen. o jag är nöjd med dagen!

hoppas ni oxå har haft en bra dag o önskar er en fortsatt mysig o lovlig kväll!


bild från frukostbordet imorse




pho

alltså, fredag den 13:e idag. jaja, jag tror inte på otur bara för att det är en speciell dag. har man otur så har man helt enkelt.


tur är väl inte riktigt det jag har haft med mig sen jag kom ner till zürich. men jag tar en dag i taget så får jag se vart det tar mig. men det är fredag idag o det är ju inget att deppa för. plus att jag har fått goda nyheter från två vänner. en sak berättar jag inte riktigt o den andra är att en av mina vänner som har varit "mellan jobb" har hittat ett nytt. grattis, grattis säger jag bara o är mkt glad för hennes skulle.


jag har nu köpt min 6 års present till mathias. gjorde det igår o jag hoppas han verkligen gillar den. jag borde gå ut till stan o kolla upp en alla hjärtans dags present. vet redan vad som ska köpas men att få mig att byta om o gå ut är svårt. mycket svårt.


globus har ett nytt mattema just nu. det är mat från thailand och vietnam. jag fick en broschyr av mathias mamma o hitta superfina bilder. speciellt en bild på den vietnamesiska nationalrätten "pho". kollade upp med mamma hur man skulle tillaga det. får bli en sak att göra nästa vecka. men kolla in bilden, visst ser det gott ut?


bilden kommer från www.globus.ch


computer freak

hmm..osis...min dator är kaput igen o ska in på service idag. väntar på att de ska komma o hämta den. mellan 12-17...toppen. det är typ hela dagen. jag hade tänkt att gå i stan idag. det snöade som bara den imorse men nu kom solen fram o jag vill ut o inte vänta på att dumma dell service ska dyka upp.


bakade semlor i förrgår o har haft en liten öppethus för semlor denna veckan. de är faktiskt slut nu. men jag har tagit fina bilder men eftersom min dator är borta så blir det inget mera photoshop på ett tag. typiskt när jag precis hade börjat få igång programmet. bilderna kommer lite senare.


dumma dumma dator...


choklad&hasselnötstårta

i förra veckan hade vi bjudit en gäst till middag o eftersom jag har så mkt tid o älskar att baka så kollade jag runt lite efter en god efterrätt. jag hittade en tårta som såg helt enkelt delikat ut och receptet såg inte ut att vara alltför avancerad så jag bestämde mig för att baka den. då jag hitta receptet från boken "a piece of cake" av leila lindholm tror jag inte jag ska lägga upp receptet här. men ni får se resultatet här :D


jag är som min mamma, urusel på att följa recept och häller på ingredienserna på känsla. o när jag bakade kakan kunde jag inte riktigt följa receptet som vanligt. krämen som skulle vara över tårtan skulle vara blandat med jordnötssmör och kakao. jag gillar inte jordnötssmör så jag bytte ut den till nutella istället. mycket mumsigt!


om ni vill ha receptet får ni gärna skriva en kommentar (med din mailadress) eller maila mig så skickar jag den.


har äntligen fått igång min photoshop igen! så nu blir bilderna lite roligare igen.


storm&kärlek

var på en snabbpromenad imorse. jag hade tänkt att gå ut en runda innan den stora stormen började. här kan det bli storm ganska snabbt o plötsligt. men stormen hade redan börjat. såg en hel del kvistar o grenar på marken o en motorcykel som var vält.


nu verkar det som stormen har lugnat sig lite men då och då blåser det upp ordentligt. så hemma lär jag nog vara hela dagen.


har funderat på vad jag ska köpa till mathias på alla hjärtans dag. ska jag köpa ngt överhuvudtaget? hmm...vi firar vår 6-års dag veckan efter, det vill säga ännu en present. tyvärr så tillåter inte min ekonomi för så många presenter. kanske ngt mindre till alla hjärtans dag o ngt dyrare till vår årsdag? hjälp, jag behöver hjälp...


gör din röst hörd

i sverige röstar vi vart fjärde år och ibland för vissa större frågor som regeringen vill ha hjälp om. i schweiz röstar man nästan hela tiden för allt möjligt. idag är det röstningsdags o idag är en av frågorna om de nya eu länderna ska ha lika lätt som de andra eu länderna att komma till schweiz för att arbeta.


lokalerna stänger redan kl 12 på söndagen o det är ju inte så roligt att gå upp alltför tidigt på söndagsmorgonen så vi gick o rösta igår på tågstationen, där de har satt upp en provisorisk röstlokal (jag får ju inte rösta eftersom jag inte har någon rösträtt här).


något som förvånade mig väldigt mkt är hur schweizarna sätter sig in i alla dessa politiska frågor o att de aktivt röstar. det är nästan nån sort röstning vart tredje månand eller så. jag trodde aldrig att det skulle vara så många som röstade men "tji" fick jag. det var lång kö utanför den provisoriska röstlokalen.




söndag

igår var vi på rietberg museum o jag blev så besviken. det var väldigt mkt men väldigt mkt av samma saker kändes det som. bara staty efter staty av gudar och demoner. träffade min polska klasskamrat där tillsammans med hennes dotter. träffar de troligtvis idag också eftersom det är måndag o jag ska min tyskakurs ikväll. sen har jag två veckor sportlov! jippi!


tillbaka till museumet. de hade en tillfällig utställning med japansk målning som var väldigt vacker. sen hade de även en lite mindre utställning i en annan byggnad med indiska målningar som var superfina med färgstarka bilder. annars var det som sagt inget speciellt. ja förutom själva byggnaden då är i sig ett konstverk o shoppen var supernajs! det hängde massor av origami i taket och på ena betongväggen fanns det massor av guldkvadrater påklistrat. jag har varit på ganska många museum o ofta göra man museumshoppan jättefin. varför är det så?

bild 1. jag utanför ingången
bild 2. indiskt shiva altare vid ingången
bild 3. shoppen


 







efter några timmar där blev vi jättehungriga o kaffet där var inte så mysigt så vi gick in till stan i snön, för det snöade igår. gick på ett kaffe/tapasbar o tog en varm o god kycklingbaguette. mumsigt.


när vi kom hem hängde en liten söt påse på dörrhandtaget med orden "for linda" på. lite överraskad blev jag o rörd. min granne, som jag hade hittat nycklarna till, hade köpt ett hjärtchocklad till mig med en supersöt isbjön sittandes ovanpå. snällt!

bild 4. en present från vår granne


sushilicious

berättade ju att vi gjorde egna sushi igårkväll. det blev jättebra o hur mumsiga som helst. o jag blev så extremt mätt. kändes som riset bara svälde upp i magen.



har precis ätit frukost och så började det att snöa. det är ganska mysigt för det singlar ner sakta. jag ligger i sängen med datorn o bloggar medans mathias sitter i soffan o läser sin bok. vi ska snart ta en promis till rietberg musemet o kolla in lite konst. var ett tag sen vi gjorde något kulturellt så när vi ändå inte har något att göra kan vi passa på.

slappesöndag!!!

RSS 2.0