fox in town


bild: www.toys4us.se/



igår var jag på min sista tyskalektion. galet vad tiden har gått snabbt. kursen fortsätter igen i slutet av april men jag är inte säker om jag ska fortsätta eller ta en intensivkurs istället.

på vägen hem från tysklektionen tyckte jag att jag såg ett djur sitta i en trädgård. det såg ut att vara större än en katt men mindre än en hund o ju närmare jag gick mot trädgården insåg jag att det var en räv som satt inne i trädgården o åt något. som tur var var det en grind mellan mig o räven. jag gick närmare o närmare o plötsligt kände räven av min närvaro o tittade upp. vi stod o stirrade på varandra i säkert 3 min innan räven gick längre in i trädgården o satte sig. sen satt den där o bara stirra.


jag vakna upp ur min trans o gick vidare hemåt. det var första gången jag har sett en räv på riktigt (förrutom på djurkparker) o det som var mest otroligt var att jag såg en räv mitt i stan! när jag kom hem o berättade det för m sa han att det finns vildrävar i stan. de kom ner från bergen på kvällar/nätter för mat. som kaninerna i stockholm fast det är rävar istället. visst är det coolt på ngt sätt?


idag har jag inte gjort något. har mått illa, magont o huvudvärk hela dagen. kanske är jag smittad av m efter hans attack av maginfluensa i helgen. blääää....


i want chicken

jag är sjukt sugen på kyckling! det finns knappt något godare än en grillad kyckling med vitlöksbröd....ahh....jag vill ha!!!

bild: www.menyse.com



under konstruktion

som ni ser vänner har min blogg ändrats lite. det är ju trotsallt vår o förändringar är alltid bra eller hur! tyvärr tar det lite tid tills den är helt klar men uppdatering är på g hela tiden! så ha tålamod o säg cheese!!!

domestic


jag har alltid gillat väggdekorationer o jag hittade precis dessa fina väggdekorationer på franska domestics hemsida. dekorationerna är verkligen jag. söta figurer som är roliga o bara gulliga o coola samtidigt. just lov'in it!

mörkt



bild: www.wwf.se


 

ikväll kl 20.30 kommer det vara mörk hemma hos oss i en timme. earth hour - ett projekt som världsnaturfonden startade 2007. syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatfrågan och att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att de ska förhandla fram ett rättvist och kraftfullt avtal vid fns klimatförhandlingar i köpenhamn i december 2009. Ju fler som deltar i earth hour och släcker ljuset, desto starkare blir symbolhandlingen.

visst kommer det vara skönt att inte ha någon tv, dator eller lampor tända. det blir mysigt! gör du det också, för en bättre värld.


helg

bild & kollage: privat


äntligen helg igen. hade tråkigt så jag bakade en sats chokladkolasnittar. gör ni det också. de är toppengoda o super enkla att göra. tar knappt en kvart o sen en kvar i ugnen. do it!
serverar dem i min fina iitala skål jag fick i julklapp för två år sen. älskar den!

trevlig helg!


chokladkolasnittar (recept från www.arla.se)

ca.40st

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap med elvisp, använd visparna, tills blandningen är ljus och porös. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det har blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken och dela den i två delar, rulla ut varje del till en längd som är lika lång som plåten. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite. De flyter ut i ugnen, men behöver ändå jämnas till lite med handen. Baka mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär dem i sneda bitar. Låt kakorna kallna på plåten.


tårtgalen


bild: http://www.ellematochvin.se
kollage: privat


hitta några fina bilder på elle mat & vins hemsida. o om ni är sugna på tårtorna finner ni även recpeterna där inne! gå in o kolla!

pannkakor istället


bild: privat


eftersom det inte blev våfflor idag så bestämde jag mig för att vi skulle få pannkakor till middag. det blev inte superlyckat måste jag medge. själva pannkakorna var toppengoda men jag tyckte fyllningen var ok o mathias gillade inte alls att ha keso till pannkakor. men jag tror säkert ni gillar det. men jag skulle minska på florsockret i receptet som kommer från arla.


pannkakor

ca. 10st

3dl vetemjöl

3 ägg

6dl mjölk

½ tsk salt

2msk matolja

1msk smör (till stekning i början)

vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. vispa i resterande mjölk, ägg och salt. smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten. grädda tunna pannkakor i stekpannan. efter en eller två pannkakor behövs inte mer smör i pannan eftersom det finns tillräckligt med matolja i smeten.


hallonfyllning ( från www.arla.se)
ca 200 g frysta och lättsockrade hallon
500 g cottage cheese
2 msk JO konc. apelsinjuice
1/2 dl florsocker

halvtina hallonen. blanda cottage cheese, 2/3 hallon, apelsinjuice och florsocker. lägg en klick fyllning på varje pannkaka och vik ihop till ett paket. garnera med hallonen som är kvar och sikta ev över lite florsocker.


våfflor

idag är det våffeldagen o jag skulle kunna göra nästa vad som för en enda våffla. våfflor finns ju inte riktigt i schweiz o en våffeljärn har jag heller inte så vad ska jag göra? jag sitter o läser bloggar som har bilder med våfflor o suktar...

bild: www.receptfavoriter.se


 


happy b´day mamma

min älskade o söta mamma fyller år idag. önska jag kunde vara hemma o fira henne. men vi pratas vid sen, mamma! hoppas du har haft en super underbar dag! puss o kramar x 1000 miljoner!


bild: miranda nalle från www.google.se
kollage: privat





nakna kocken, mums



bilder: www.jamieoliver.ch
kollage: privat

alla känner väl till jamie oliver. den nakna kocken. här i schweiz säljer man hans matprodukter i affären och jag måste medge att jag o mathias har fallit för pr tricket. på både gott o ont.

vi har testat hans kryddor i de separata kryddkvarnarna. de är inte någon höjdare måste jag medge. det är en massa krydda som smakar ingetting. jag måste dra på en hel del plus mer krydda från mitt kryddskåp. inget lyckat köp alltså.

men vi har även testat hans olika pestosåser. de är helt fantastiska. den gröna peston är god och man känner stora bitar av pinjenötter i såsen vilket ger bra konstistens till pastan. ett litet minus till den gröna peston är att den är lite torr o man behöver lägga i extra olivolja.

om den gröna peston är god är den röda pesto av chili o vitlök helt fantastisk. den är inget för känsliga som inte tål stark mat. den är stark men så gudomligt god. fundera på att ha den på hamburgare nästa gång.

lyx tänker ni när ni läser att vi testar jamie olivers matprodukter. men hör o häpna så är det inte så dyr. produkterna ligger i samma prisklass som den vanliga så varför inte testa eller hur?

jag bara älskar hans matprogram när han är i trädgården o plockar alla grönsaker färskt. vem vill inte ha en sån trädgård?


konsert




bilder: privat
bild 1. backyard babies
bild 2. danko jones



igår var vi på danko jones och backyard babies konsert. det var coolt. det är alltid coolt att gå på konsert oavsett vem eller vad som uppträder o spelar...nästan. men jag får ju erkänna att det inte är riktigt min musiksmak nån av banden. men det var rolig stämning o danko jones är en riktigt bra underhållare.

det blev en öl hit o en öl dit. mkt för att vara jag men inte så mkt för en utekväll. det jobbigaste här i stan är att kollektivtrafiken slutar att gå så sablans tidigt på helgerna. runt halv ett går sista spårvagnen. suger fett. vi gick hela vägen hem, genom hela stan. mina fötter var som mosade bananer imorse när jag vaknade.


 


min prick

har varit i stan i nån timma nu och fick med mig blommor o en fin rödprickig kanna. är glad med pank. det är så det ska vara eller hur???







prick, prick, prick

har forsatt med mina tyska barnsagor. det är faktiskt bra att läsa lite enklare böcker i början fastän det kanske är lite barnsligt men det är lättare att förstå med samtidigt finns det massor av ord jag måste slå upp för att förstå allt.


här har försäljningen av påskharar, påskgodis och allt annat som har med påsk att göra satt igång med stora steg. det finns i alla affärer o skyltfönstrar. jag var på migros o handlade idag o såg deras påsktidning. plockade med den hem o såg att de sålde massor av snygg porslin. det var väldigt likt saker från greengate men till ett lägre pris såklart. det var mkt prickar för det är till påsken. men vem säger att man inte kan använda det annars? jag ska ta mig en tur till migros city (en stor butik) o kolla upp hur snygga de är i verkligheten.


ville hitta bilder på det migros säljer men hittade inget på deras hemsida så jag har plockat ihop lite bilder på nätet på snygga o prickiga saker. jag gillar det rödavita prick mönstret mest. vilket färg gillar du bäst?

oj, glömde att skriva, kalopsen var toppen! mums!



kalops

bild: www.arla.se

idag har varit en dålig dag. jag har inte haft disciplin att göra något alls. nu senare på eftermiddagen gick jag iaf ut och tog en promenad o tog med en tysk barnbok så jag kunde sätta mig vid sjön o läsa lite. vilket gick relativt bra.


har sedan varit o handlat o håller just på med att koka ihop en kalops. jag har aldrig gjort det förr men jag har varit sugen på det så länge. det var inte ofta jag åt oxkött när jag bodde i sverige men jag fick i mig det lite då o då när jag var hemma hos mamma eller hos syrran. inte för jag inte gillar det för jag älskar kött men för jag är lat...


men nu finns det ingen mamma eller syster som kan laga till mig så jag får väl fixa det själv. hittade denna enkla receptet från arla (se nedan) och det luktar toppengott i köket. blir dock en sen middag ikväll för jag ska iväg på bp ikväll.


nu ska jag fortsätta med mina tyska barnsagor!

kalops (recept från www.arla.se)


600 g benfritt nötkött, t ex märgpipa eller högrev
1 msk smör-&rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
1/2 purjolök
1 tsk salt
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
5 dl vatten
2 msk vetemjöl

Gör så här:


Putsa och skär köttet i kuber, ca 2x2 cm. Bryn köttet i omgångar i smör-&rapsolja i en stekpanna och lägg över i en gryta. Skala lök och morot, ansa och skölj purjolöken. Skiva lök, morot och purjolök. Lägg den gula löken i grytan, salta och tillsätt kryddor och vatten. Koka upp och låt sjuda 45 minuter. Lägg ner morot och purjolök och sjud ytterligare 15 minuter eller tills köttet är mört. Red av kalopsen med mjölet utrört i lite vatten. Låt koka 3-5 minuter och smaka av med salt och peppar. Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och en klick matyoghurt.


våren är här

bild: privat


var på intervjun idag men det gick inte så bra. men jag är inte lessen för det utan letar vidare.


solen har varit framme hela dagen idag och termometern visar 12 grader men det känns ändå mkt kyligare idag än vad det har varit under veckan. såg på nyheterna igår att på fredag ska det bli 6 grader o regnsnöa. bläää...men det är väl det som kallas för vårväder eller?


igår köpte jag en superfin påsklilja för 3 franc och imorse när jag tittade hade en blomma redan slagit ut. helt otroligt vad varmt det är här. man ser snödroppar överallt.


gick en snabb runda ner till sjön innan för att leta efter fallna kvistar som jag kan använda o dekorera en tom vad men fann inget bra. ska nog ta mig en promenad till mot züriberg o gå runt i skogen där o se om jag hittar något som kanske kan vara bättre.


känns hur skönt som helst att kunna ha vårjacka på sig och glassa i solen. våren är verkligen här så njut!!!


slapp

jag ska på intervju imorgon! jag är supernervös och försöker läsa mig på lite om företaget. men det är mycket som ska läsas o jag ska över på frågor som kan ställas ect. företaget jag ska på intervju hos är ett företag som handlar o säljer bilar i stora mängder o jag kan inte så mkt om bilar, men jag får hoppas på det bästa.


3 timmar senare...


åhhh skit, jag har inte gjort ett enda dugg idag. bara tittat på gilmore girls. jag som skulle städa o läsa på o plugga....vart har min diciplin tagit vägen???


tävla o vin med broarne - lantlig inredning

just nu kan du vinna en tre riktigt praktiska och snygga bestickkorgar från rice. gå in på broarne - lantlig inredning redan nu o var med o tävla. jag tycker bestickkorgarna är sååå snygga. vem vill inte ha dem?

bild: från www.broarne.se

 

bettmeralp

nu är jag tillbaka från "isoleringen från bergen" som min lillasyster säger. det har verkligen varit skönt. två veckor utan dator och bilar och endast vacker natur med massor av skidåking och frisk luft. helt underbart. jag har gått på skidskola en vecka o veckan därefter åkte jag själv o jag måste säga att det har gått väldigt bra. jag kommer nerför alla blåa pister o vissa röda. måste bli av med rädslan för branta backar. men efter dessa veckor känns det så skönt att komma hem igen.


jag har saknat min vardag fastän det inte är något att sakna. konstigt. men våren har kommit till zürich o det är hur skönt som helst efter bara snö och snö. min vårjacka är framme o alla restauranger och kaffeer har ställt fram uteserveringen.


äntligen är den här, våren!
fast innan våren gör sitt intåg vill jag visa lite bilder från bettmeralp! enjoy!
obs! det finns flera blider på facebook





















bilder: privata

RSS 2.0