SM i ostronöppning 2009

igår var jag i nacka forum och såg på SM i ostronöppning. min svåger var med o hamna på 15:e plats! jag är mäkta stolt! ni ser honom på bild här nedan när han kämpar på med ostronen. de skulle öppna 30 st på tid och man blev helt förvånad att det fanns folk som vara så snabba med att öppna ostron så snabbt o perfekt.
men, men det var väldigt drygt att stå upp o se och vänta för de drog verkligen ut på tiden. åt inget ostron då jag inte är så förtjust i dem. men lite färska räkor blev det till lunch iaf.

bild: privat



söndag den sextonde augusti

igårkväll började jag att sy mina väskor som jag har planerat att göra länge. fortsatte imorse när jag vakna. det blev en klar och två som är halvklara. bilder på de väskor kommer senare.



till frukost blev det en macka med ost och en lingonsmoothie. hade ju lingon från igår o jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med dem. så med lite naturell yoghurt o lingon. vips så blir det så mumsigt!



hade bjudit över lite vänner på en söndagsbrunch. så ett fint dukta bord med blad från naturen passade in tyckte jag.



och så maten såklart! blåbärspannkakor, scones med sylt o grädde, äggröra (som tyvärr blev lite hård o läskigt färg efter värmen i ugnen), bacon, revbenspjäll och blåbärssnurror. o så var det te, apelsinjuice och smoothie att dricka så klart!





bilder: privata

blåbär & lingon



 
bild: privat



helgen började med frukost i solen på balkongen. har bara gjort saker som jag tycker om idag. då jag har haft en hemsk hosta sedan jag kom hem från min semester så kände jag att denna helgen ska jag bara ta det lugnt.
efter frukost gick jag iväg för att plocka blåbär till min brunch som jag ska ha imorgon. jag hade "harry potter" i örat med mp3 spelaren och så satt jag bara där i skogsdungen och plocka. vips så hade det gått 2 timmar och jag hade fått ihop cirka 2 liter blåbär och en handfull lingon.

det fanns gott om lingon men jag kände att det inte var det jag skulle plocka utan blåbär så jag tog inte med mig hem så mkt. de jag tog hem var för att smaka hur lingon verkligen smakar för det är inte ofta man får smaka på färsk lingon. jag tror nog det är första gången jag gör det, om jag inte har gjort det nån gång när jag var liten.

på kvällen har jag dragit upp min symaskin från källaren och satt igång att sy väskor! men väskorna får ni se först när de är helt klara.

nu ska jag gå o lägga mig. imorgon är det brunchtime hemma hos mig! :)


plopp v.s center

bild: privat


under helgen gjorde jag och syrran också ett test. på mitt jobb har vi pratat om man kan känna skillnaden på plopp eller center. det är ju i stort sett samma sak. choklad fylld med karamellkola. de gjorde testet när jag var på semester. så jag tänkte att jag och sandra kunde göra testet själv.

jag gissade rätt och gillade plopp bättre medans sandra tyckte center var godare. so no winner...

förutom chokladtest spelade vi närr och fjärran spelet och tittade på film på balkongen fram tills elva på natten. underbara sommar :D !!!!


blåbärssnurror

bild: privat

jag har haft en superskön vecka och helg med en del vin, parkteater, skratt o mys.

min lillasyster har ju varit här på besök i två veckor o vi har verkligen utnyttjat det fina vädret. i lördags bakade vi fina blåbärssnurror. även kallad för vasaloppssnurror. de är medelsvåra att baka men det är värt all tid i världen att göra för de är helt underbara goda! recept är från alltommat . det är riktigt fluffiga bullar fylld med blåbär och mandelmassa. om de ska frysas ner, ska de frysas innan de doppas i smör och socker.

28 bullar

ingredienser
50 gram jäst
2,5 dl vatten
250 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
13 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk bakpulver

fyllning
50 gram mandelmassa
50 gram rumsvarmt smör
½ dl strösocker
½ dl blåbärssylt

granering
100 gram smör
2 dl strösocker


1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Rör smöret smidigt med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandning och ägg i bunken.
2. Blanda mjöl med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter. I maskin ca 5 min, för hand ca 10 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 20 x 55 cm. Bred mandelfyllningen på den ena degbiten och bred över blåbärssylt. Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.
5. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg dem på bakpapperklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Sätt ugnen på 250°. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.
7. Smält smöret i en kastrull eller i mikrovågsugn. Pensla bullarna först i smör och doppa dem sedan i socker. Servera.


igelkotten

igelkotten
var inte som en igelkott,
som sticks så fort man rör`n.
försök att löna ont med gott,
sprid trevnad i ditt hörn.

text: okänd
bild: privat


skön helg

det har varit en underbar helg. trots vädret inte var så superbra i lördags gick jag o lillsyrran ut till skogsdungen utanför mig för att plocka blåbär. det var helt otroligt hur mycket blåbär det fanns och de var stora. vissa var nästan lika stora som amerikanska blåbär, fast flera gånger godare såklart. fick ihop 1,6kg blåbär. ganska mycket!

efter bärplockning gick åkte vi in till stan för att träffa resten av familjen. tog en två timmars lång promenad i stan med pappa och äcklig glass från mcdonald. gick sedan genom en park där vi såg världens sötaste o modigaste igelkotten! den var inte alls rädd för oss. ovanligt att se en igelkott mitt på dagen oxå.

på kvällen träffade jag tjejerna för att fira p's födelsdag som var i måndags med tapas med vin, vin, sambucca shot och lite mer vin. slutade med dans långt in på natten....trött jag var när jag åkte hem, men jag hade haft så roligt!

söndag började med att vinka av mamma, pappa och lillebror som skulle hem igen. lilla syster stannar en vecka till! jippi! det var ju toppen väder så vi cykla till fredhäll för att bada och sola. men skit, det var varmt alltså.

hem igen, baka blåbärspaj och va!!! vart har all blåbär tagit vägen? det var knappt 1kg kvar!!! jo, mamma hade tagit med sig hem en massa blåbär*hihi* det blev blåbärspaj ändå, men tyvärr var den inte så god. vad var det min äldre syster sa? det smakar som ni har haft i tändvätska....

vi hade ställt in pajen i ugnen o satt igång den. då familjen hade lagat lasange lördagkväll hade det droppat massa ost ner i ugnen och det började bränna på som bara den o ugnen fylldes med oströk...o sen fylldes hela huset med oströk...jag o lillasyster skratta så hysteriskt o vi kunde inte stanna inne mera utan gick ut o satt oss på innergården för att äta middag innan cirkus cirkör i rålambshovsparken.

bilder: privat




RSS 2.0