ja må hon leva, ja må hon leva

idag fyller kattis år. grattis, grattis vännen min! hoppas du får en toppen dag och en coolish fest imorgon!
har suttit nu på morgonen o knåpat ihop en liten bild till dig. kramar i lass!




barnvakt

idag har jag varit barnvakt hela dagen till en liten krabat på 1½ år. hon har otröttligt sprungit runt o lekt hela dagen. jag vet inte om hon är trött nu men jag är dödstrött. pust, ja, det var ju ett tag sen man passade så små helt själv. kändes konstigt att byta blöja på henne. jag har inte bytt en blöja på en bäbis sen 13 eller 14 år tillbaka. senast var lillebror philip, som inte är så liten längre :) men det gick bra ändå. har de i mig fortfarande, hahahhaaa!



när jag kom hem (skit, jag skrev kom först med två M!!! tyskan håller på att smyga sig in) gick jag in på migros för att handla lite snabbt o vad såg jag till min stora förvåning? anna's pepparkakar från sverige! på ikea finner du pepparkakor men det är anna's med olika smak. annars är det gilles pepparkakor som jag inte tycker är så goda. just nu är jag så glad o äter goda vanliga pepparkakor för fulla muggar.

idag fick jag tre påsar saffran ända från sverige. så imorgon blir det bakning, massor av lussebullar inför första advent!



asiatiskt

idag drog jag till new asia market som ligger på andra sidan stan för jag var sugen på dumplings. new asia market är en stor asiatisk butik, fasktiskt den största jag har sett under mina 27-åriga liv. de har bra utbud med nästan allt faktiskt och de har massor av färska asiatiska grönsaker. tyvärr så var det en tant som stod vid grönsaksdisken o roffade åt sig allt som fanns typ. hennes vagn var helt fylld. jag ville bara ha en påse morning glory men hon tog den sista. eller det fanns två andra påsar men salladen var så lessen att jag inte ens skulle ta med det hem ifall jag fick det gratis.


jag köpte med mig, som jag alltid gör när jag är i en asiatisk butik, sojamjölk. det är så himelskt gott. eftersom man får sälja/köpa vin och sprit i vanliga butiker här så fann jag att de sålde olika asiatiska öl. det fanns qing dao (kinesiskt men stavad nog med en annan fonetik, jag har skrivit med pin yin. jag tror att det brukar stavas tsing tao på flaskan), chang och singha (thailändsk) och till min förvåning hittade jag bia saigon (vietnamesiskt). jag har ju inte varit i vietnam så jag vet inte om det är ett känt öl men jag köpte en flaska för att testa till middagen. mathias gillade den men jag tyckte den var lite för bitter för min smak.


efter träningen idag gick jag in på denner (en affär som säljer allt möjligt lite billigare än andra affärer, vi köper allt vårt vin där exempelvis) och fann en jättefin flaska med asiatisk iste. det var grön te smaksatt med ginseng och honung. köpte den för den var så fin. och det var väldigt gott också. som vanlig iste men inte lika söt som liptons.


så till kvällsmat blev det några dumplings till förrätt, wokade risnudlar med grönsaker och räkor till varmrätt. efterrätt får bli frukt idag. riktigt familjen dang mat. eller vi har inte ofta förrätt. bara ibland när mamma har fått tag på krabba! då är det verkligen kalas! mumsfilibaba!


snart åker jag tillbaka till sverige för att fira jul med la familia. jag bara längtar!!!

bild 1. dagens väder, jag är på väg till posten för att posta ett brev till sverige och såg denna vackra utsikt.
bild 2. vietnamesiska ölen "bia saigon" och iste med den vackra flaskan.
bild 3. vår förrätt, tre olika dumplings


 






jag vill, jag vill

jag har börjat att träna igen. efter två veckors hostande o snorande är jag äntligen frisk o kan börja träna. jag har varit på gymmet två dagar o det känns som mina ben i min kropp håller på att falla i sönder. men jag känner mig grymt nöjd att jag har varit så duktig o tränat.


en väldigt dålig grej med schweiz är att de faktiskt är lite efter med allt. låter konstigt men jag ska ge er ett exempel. filmen twilight som går på bio nu i nästa hela världen går tyvärr inte i schweiz. den visas först den 22 februari 2009.

ehhh...va? filmen har ju säkert kommit ut på dvd i usa då. helt otroligt. hur kan det ta så lång tid? schweiz är efter.

eftersom harry potter filmen egentligen skulle ha premiär nu i november, men sköts upp pga twilight filmen, så hade jag verkligen sett framemot att se twilight. vilken besvikelse.


i mitt huvud gör jag faktistk upp en lista på plus o minus för schweiz i jämfört med sverige. schweiz ligger inte bra till alltså. men är det så för jag inte är van vid detta nya liv eller är det verkligen så dåligt? ja, bara tiden kan ge mig svaret.


men jag vill fortfarande se twilight!!!


massor att äta och en ny cykel

jag läste för några veckor sedan en ganska rolig artikel på taffel.se (som föresten är en mysig och bra hemsida med intressanta artiklar om mat).


"taffel.se rekommenderar: 100 saker att äta innan du dör" Klicka här så kommer ni till artiklen om ni är intresserad av att läsa.


det som är lite roligt är att de radar bara upp 89 saker som man ska äta. resterande 11 sakerna får man själv skriva vad man tycker ska vara på listan. jag blev lite stolt när jag insåg att av deras lista på 89 saker så har jag iaf ätit mer än 10 saker. det är inte så dumt eller hur, tänkte jag. men så slog det mig en tanke.


är det jag som har varit så lyckligt lottad att jag har kunnat få möjligheten att smaka på en del av dessa delikatesser eller är det dem som har gjort listan som inte är särskilt världsvana?
oavsett tänker jag inte lägga till något för man äter olika goda och roliga maträtter och saker varje dag. hur skulle jag kunna göra en lista på 11 saker när det finns mer än flera hundra saker att äta innan man dör?

nog om att äta!


igår fick jag äntligen min nya cykel! jippi! var på en provtur idag uppe i züriberg. det var kallt o låg en del snö på marken blandat med blöta löv. inte den bästa tiden att cykla men jag kunde bara inte motstå att prova cyklen. jag är 27 år gammal och jag har äntligen fått min första helt sprillans nya cykel. kan jag vara något annat än glad????



bilden kommer från specialized hemsida, men det är en likadan cykel jag har fått


mehr wein, bitte = mera vin, tack

jag sitter hemma o väntar på att mathias ska komma hem. medan jag ändå sitter o väntar så ska jag börja med mitt andra glas vin. i stereon går the killers för min syster prata om det innan. min fisksoppa kokar på och saffransdoft är i hela huset. det var sista saffranet jag har här. hoppas få mer från sverige snart.

testade pepparkaksglassen igår kväll. om jag hade kunnat hade jag velat att alla fick smaka den för den är så god att jag skulle kunna äta upp en hel ask. det var som daimglass men byt ut daimen mot pepparkaks deg som är nästan färdig men ändå inte. ahhh...jag hoppas den finns nästa år också här nere.

telefonen ringde, mathias lämnar kontoret först nu. han är hemma om en halvtimme. jaha...ett glas vin till då! skål!

12 minuter senare:

när jag sitter o dricker vin själv dyker en tjej upp i huvudet på mig. hon är helt galen i vin. ulrica, jag vet inte om det är bra eller dåligt att jag kom att tänka på dig när jag dricker vin här hemma själv, men oavsett så saknar jag dig!


heja heja sverige!

idag var jag på ikea med tjejkompis jag var o fika med i förra veckan för att handlade svenska saker. mest julsaker såklart. jag visste inte att ikea var så nära mig. i vanliga fall så åker jag bil dit och då tar det ändå en tjugo minuter innan vi är framme (om inte längre). vi tog tåget idag eftersom varken jag eller hon har bil och det var förvånandes inte alls långt. det tog mindre än tio minuter för mig från stadelhof till dietlikon. sen var det bara en promenad på cirka tio minuter till.

jag handlade en ljus inför julen och en massa svenska smaskiga saker som pepparkakor, glögg, godis, inlagd gurka och godis igen. köpte även med mig hem pepparkakshus som man får bygga upp själv. ska bli kul att pyssla lite här hemma. och en hyacint. kan det bli mer jul?


jag tror att schweiz har blivit skandinavien jul galna. inte nog med att de har det som tema på globus men även migros (ungefär som ica i sverige) har kommit ut med två nya glassar med glögg-och pepparkaks smak. jag köpte glögglasen i förra veckan och diggade inte den, men mathias fick i den snabbt för när jag kom hem från mig lektion igår var den tom. bra ursäkt för mig att köpa pepparkaksglassen.


ikväll blir det ungspannkaka med lingon o rårivna morötter (om jag har några :S). bäst att gå o laga maten nu.

ciao!


bild 1. min nya hyasint och glögg från herrljunga (vore bättre om det var från blossa) inhandlat från ikea
bild 2. pepparkaka med cappucino smak, bilar och fiskar. även inhandlat på ikea
bild 3. peppkaka- och glögglass från migros









julhysteri

snart har halva november gått men det känns som om det vore december istället. inte pga av vädret eller något utan mer
för all juldekoration och försäljning som har dykt upp. överallt säljer man julsaker, allt från pynt till mat. och folk köper på
som bara den. är det inte lite tidigt eller är det jag som är sen?


imorgon är det svensk julmarknad vid st. peters kyrkan här i zürich. det ska säljas svenska varor och till och med finnas
en fiskedam (tyvärr bara för barn). det ska bli roligt men är det inte lite tidigt?


är julen hysteri i sverige också? *pust*...jag saknar att gå på indiska o titta på deras julpynt och dekoration.


var igår även på h&m för att kolla in kläderna från comme des garcons. hade räknat med att allt var borta faktiskt, med tanke på att det alltid är så hysteriskt i stockholm. men överraskade nog så fanns det hur mkt kläder kvar som helst. till och med jag fick med mig en prickig tröja hem. visst kan det vara lustigt att det är så olika i olika länder?







lemon curd och zopf

fikan med tjejen häromdagen var trevlig. jag tog sedan spårvagnen till bellevue och gick in en snabbis på globus och gick ner till matavdelningen. allt brukar vara ganska dyrt där nere. det är lite som att handla på nk's matavdelning i stockholm. fast på globus är det mycket finare och det är mysigt att gå runt där o se vad de säljer.


just nu kör de "scadinavian christmas" tema. man kan hitta svensk gravad lax, kalix löjrom, västerbotten ost och andra saker som är svenskt producerat men inte särskilt svenskt, tycker jag.


jag gick runt där ett tag och tittade och gissa vad jag fann? jag hittade, inte svenskt alls utan engelskt, lemon curd. sen jag var på afternoon tea med tjejerna i stockholm så har jag varit så sugen på lemon curd igen. och så hittade jag den här för knappt 6 CHF. inte farligt alls. skulle kostat så i sverige också.


igår åkte jag till männedorf, där mathias systrar bor. jag hälsade på en av systrarna och lekte med barnen. vi bakade zopf och grittibänz. det är samma deg till dessa två men man gör olika former bara. jag berättar mer om grittibänz när det är dags för samichlaus (st. nikolaus=jultomten) den 6 december.


när jag kom hem på kvällen testade jag min lemon curd tillsammans med zopfen jag hade gjort och det var en succé. mathias blev också helt salig, men han kunde tänka sig att det skulle vara godare med scones och lemon curd.





den översta bilden: min första zopf, ganska liten men ändå, den blev fin
andra bilden: en zopf, en gubbe och snigel (grittibränz)
min gubbe och snigel är inte superfina, men hey, det var första gången...



sjukling

om två timmar ska jag träffa en svensk tjej som också precis har flyttat till zürich. det ska bli kul, förutom att jag är så förkyld att det enda jag egentligen borde göra är att bädda ner mig i sängen med en kopp te. mådde inte mycket bättre igår men gick på min tyska kurs ändå. vi håller på att lära oss att böja modala hjälpverb i imperfekt. jag är glad att jag gick på tyska kursen på sthlms universitet oavsett om jag lärde mig ngt eller inte. något måste jag har lärt mig ju eftersom jag förstår vad modala hjälpverb är. nä, jag ska försöka få i mig något innan jag ska gå härifrån.


giardino verde

söndag och jag sitter hemma o hostar ihjäl mig. är förkyld o allmänt hängig.


i torsdags var jag o testade ett träningspass här för första gången o det var helt ok förrutom att hon uteslöt utfallen. visst utfallen är jobbiga men det är värt de 5 min. utfallen skippades för det var för lite tid kvar, men om vi hade skippat lägga tillbaka alla saker så hade vi hunnit. iaf så ska jag ändå köpa mig ett gymkort där det ligger ganska nära mig o fanns nånga crosstrainings maskiner o rullband. så nu är det slut på latandet o träningen ska sättas igång. så till jul ska jag vara fit for fight, men jag ska nog bli helt frisk först.


i fredags var jag o mathias på en fest tillsammans med hans föräldrar. det var gratis vin och mat men det bästa med det hela var ju lokalen. det var som att vara i en djungel o festa. det var över 400 personer i lokalen så det var stort där. det var riktigt trevligt o vi dansade ganska länge. kom hem ganska sent o slocknade direkt...


...men blev väckt snabbt av två flyttlastbilar precis utanför....klockan sex på morgonen. jag var inte glad.

jag försökte ta bra bilder där inne men det gick inte så bra för det var så mörk o min kamera är för kass. men gå gärna in på giardino verde o kolla!!!





the muffin man

igår började jag igen att lära mig hur photoshop fungerar. det var roligt och tiden gick snabbt. någonstanns däremellan gick jag o bakade chocklad muffins från arla hemsida. de var mkt goda men krämen som var till var sisådär. krämen bestod av kesella o florsocker. det finns inget som heter kesella här i schweiz men det finns quark som är mer eller mindre samma. men som sagt, man kunde verkligen skippa krämen. det blev ganska många muffins så mathias fick ta med dem till jobbet för att bjuda kollegorna.



  


när mathias kom hem igår stod han där i dörren med en långa röd ros till mig. det var så gulligt. jag bara älskar honom så mkt.


ikväll ska jag iväg o provträna en bodypump pass här. hoppas det är ett bra ställe så kan jag ta mig dig o träna lite. på fredag ska jag på middag på ett fancy ställe, verkar vara som ett stort växthus. berättar mer när jag har varit där.


dritte Lektion

igår var jag på min 3:e tysklektion. för första gången kände jag att jag hade lite koll och kunde

hänga med riktigt bra o förstod ganska mkt. men känslan att gå i skolan igen är inte så rolig.

vi har blivit en mer i klassen så nu är vi sju personer:

-den finska tjejen: säger inte så mkt, är ganska blyg o tyst. är kanske lite äldre än vad jag är, men jag kan inte säga. hon förstod svenska men kunde inte prata så mkt.

-den mörka killen: minns inte vart han kom ifrån. kanske indien? är ganska bra på tyska ord och är inte så rädd för att prata på lektionen.

-den polska damen: pratar stup i ett. oavsett om hon hon vet att hon säger fel eller inte så pratar hon på. o även om det är hennes tur eller inte så börjar hon prata. lite smått jobbig. har ett brett ordförråd i tyska men jag hör inte riktigt vad hon säger.

-de spanska paret: är i samma nivå som jag ungefär, trevligt par

-den kanadensiska mannen: pratade jag med igår. han var trevlig och hade gjort ganska många övningar redan i boken.

-vår lärare som bara snackar tyska som jag inte förstår så mkt av ibland.

och så jag förstås, svenskan som inte ser ut som en svenska.


wake up light

mathias har fått låna en väckarklocka som är ganska cool. det är philips wake up light. den tänds upp en halvtimme innan långsamt som det är solen som går upp och när det är dags att vakna är ljuset så starkt som om solen skulle vara uppe. man kan också ställa in ljud som fågelkvitter, havsbrus (låter som trafikbrus mer) och grod och djungelljud. sen finns det såklart vanlig radio och alltid detta pipljudet som finns på alla väckarklockor.


jag var faktiskt ganska positiv till denna väckarklocka innan jag testade den. men första morgonen med den, utan ljud, var det bara jag som vakna. det kändes som en stark lampa hade tänts i rummet. lite jobbigt tyckte jag. andra morgonen hade vi ställt in med fågelkvitter. de vaknade båda och jag kände faktiskt att jag hade vaknat på ett väldigt behagligt sätt. istället för att väckas med ett ryck som jag annars brukar göra när väckarklockan sätts igång.

imorse vaknade jag också ganska harmoniskt, men märk väl, jag måste ändå ställa min mobil för att mathias inte ska försova sig. för säkerhetens skull.


mitt betyg för väckarklockan: om man ska vakna lungt och inte har brått till jobb eller skola, till ex en helg så är den toppen. men om du ska verkligen komma upp från sängen? ställ din gamla väckarklocka. ett minus är att ljuset inte alls är som solljus, mer som en stark lampa.



vackert väder

igår kväll var det en riktigt slappedag. jag försöka plugga men kom inte så långt. bakade en pizza på kvällen till middag och en stor sallad till. mums.


var på en promenad i morse längst med sjön då det var så härligt väder. solen sken o det var relativt varmt men jag gick i min vinterjacka. men solen har försvunnit nu så jag är glad att jag hann att njuta lite av solen.
nu har jag haft en liten pause från mitt tyska pluggande men måste nog tyvärr gå tillbaka till böckerna :S

ciao!

såhär vackert var det imorse

besök

min lilla syster http://applejuice.blogg.se/ har varit på besök i knappt en vecka hos mig. vi hade extremt otur med vädret då solen inte kom fram någon gång under hela tiden hon var här (förutom när vi var uppe i bergen) plus regn o snö. men vi hade kul ändå. hon åkte hem igår men jag saknar henne redan jätte mkt.


under veckan gick vi runt o stan för shopping. då det är ganska dyrt så blev det inte så mkt shopping med vi hade kul ändå. vi besökte även de kyrkor man ska o botaniska trädgården.


sandra hann med att smaka på en del av de schweiziska maträtter o delicatesser som raclette, bratwurst med pommes ( när man är i bergen), vermicell och heisse marroni.


lördagen var åkte vi till engelberg för att åka upp till titlis så vi fick se solen och lite berg o snö. när vi kom fram fast det visst så mkt snö att man kunde åka skidor redan, otur att vi inte tog med våra. men det var vackert o vi gick även inne i glaciären.


men nu är sandra tillbaka i sverige o som sagt så saknar jag henne jätte mkt redan.

love you sister! puss!

blandade bilder från förra veckan


 
















RSS 2.0