student cirkus 2012

idag, eller nu är kl över 12 på natten, så det blir igår, tog min lillebror studenten! han vara så glad och lycklig när han sprang ut från skolan. var hur roligt som helst att se. av oss fick han den nya nyaste ipad 3 som studentpresent.
samtidigt tog hans flickvän också studenten så det blev många på en gång. sen var det bjudning hemma, o vi skålade med champange när han kom hem efter flakåk. nu är det studentfest i hela staden verkar det som.

några grannar har smält upp världens största tält, kanske inte ett cirkus tält, men det är inte långt ifrån. det är världens fest där. musiken är på max o det ekar något extrem på hela gården. jag ska väl ta och försöka somna. men det kan jag unna dem. det är ju bara en gång i livet man tar studenten.

bild: privat


tårtbotten

bild: privat


snart är det dags för sydligare klimat. imorgon blir det lillebrors studentfirande och då måste jag ju vara med.
har fått order från mamma att baka tårtbotten till imorgon att ta med, så hon slipper stöka ännu mer i köket. sen blir det en liten överraskningskalas på torsdag, så en tårta till...

så igår samtidigt som jag titta på fotboll stod jag och baka sockerkaka samt strök kläder. snacka om multitask! o så hoppas vi på uppehållsväder resten av veckan, tack!

sarah bernhardt bakelse - sju sorters kakor

det tog mig två dagar att baka dessa små delikata sakerna. åt de för första gången i påskas när min vän måd köpte en till mig, en sarah bernhardt bakelse. liten som en macaron, också gjord av mandel. sen är det en topp av chokladtryffel.
det var egentligen inte alls svåra att göra. det behöver inte ens ta två dagar. jag var bara lite småbakis i lördags o ville inte vara hemma. bakade botten på lördag morgon och resten idag. det är ju lite pilligt, men de är sjukt goda så det var def. värt att testa. fann receptet i klassiska "sju sorters kakor". en bok som alla borde ha hemma om man gillar kakor eller baka. alla klassiska kakor, tårtor, bakelser etc. finns med där.

tog med bakelserna till min syster kompis nu på eftermiddag/kväll. nu är ju syster, svåger och lums tillbaka i sverige!!! äntligen!!! tråkigt nog är lums sjuk, hade feber o hosta. stackars liten. ville bara krama henne frisk. <3

imorgon börjar min semester nr. 1! yeah!!!!

bild: privatbánh bột chiên - stekt med ägg

bild: privat

på denna nationaldag firade jag med en tur till skärholmen. inte så svensk känsla, snarare tvärtom. kändes verkligen som utomlands. i skärholmen centrum fann jag tom. bijou brigitte som jag bara har sett utomlands. visste inte alls att det fanns i sverige. googlade precis på det och såg att det finns i kista o nacka också visst. har typ noll koll men de har riktigt fina smycken där.

men det blev även ett besök på ikea o mkt mer svenskt än så kan det ju inte bli eller hur? :)

till middag hemma hos mig har det bjudits på en sats av min bánh bột chiên som gjordes i helgen. stekt med ägg och lite thaibasilika (mest för jag inte har någon vårlök hemma). gott gott!

hoppas ni alla har haft en fin nationaldag!

bánh bột chiên

vit som snö ligger det kvar rismjöl på mina rödmålade naglar. har precis blandat ihop en Bánh bột chiên.
jag har faktiskt tänkt att jag ska göra mer vietnamesisk mat och bakverk. och om jag ändå kunde läsa på vietnamesiska. finns hur mkt som helst på nätet att läsa om maträtter och hur man gör, men jag får väl ta o fråga mamma som vanligt.

bánh bột chiên översätts på engelska fried rice flour cake. om det är en kaka kan man ju diskutera då det är mer än maträtt eller mellanmål för mig. men det består av rismjöl, lite potatismjöl, vatten, olja och salt. det mest enkla är oftast godast eller hur? :)

allt detta blandas ihop så det inte finns några klumpar och sedan ångkokas det tills det blir en fast, vit kaka.
sen kan den sparas i nån  vecka och när man är sugen på att äta så skivas den upp i kuber, steks i olja med ägg, vårlök och soja för färgens skull. därefter äts den rykande het doppad i en blanding av soja, vinäger och chili. galet gott!!!

o just nu ångkokas det för fullt! :)

bild: privatRSS 2.0