samichlaus

i schweiz är det tradition att fira samichlaus (sankt nikolaus). sami chlaus liknar den svenska tomten (den röda, inte de grå orginal tomtarna) men kommer inte på julafton med presenter. samichlaus kommer den 6 december och barnen läser deras dikter som de har lärt sig för samichlaus. om de kan läsa dikten bra får den en säckli (påse) med godsaker.


samichlaus kommer alltid med sin hjälpare schmutzli som är klädd i brunt och oftast smutsig i ansiktet. om barnen har varit stygga under året tar han med sig dem i en säck som han har med sig. så som förälder säger man: det är bäst att ni är snälla, annars kommer schmutzli och tar med er härifrån. så man har väl inget val än att vara snäll eller hur?


vi firade samichlaus igår med mathias familj. det är ingen som klär ut sig (det sparar vi till den svenska tomten på julafton) men vi äter en middag som består av grittibänz, apelsiner, clementiner, nötter av olika slag, lebkuchen (som inte är min favorit) och massa av choklad.

så nu är det dags att tänka på vad som stoppas i munnen för att hålla vikten för det lär inte bli mindre godsaker under denna månaden...






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0