köfte och matvete med tsatsiki


bild: http://www.sth.vi-butikerna.se/frameset.asp

på väg hem från jobbet idag märker jag att trapporna jag tar på vägen hem är is och snö fria! jippi, tjoho!!! våren är på intåg. äntligen.

men när jag kom hem var det stora dilemmat som jag nästan har varje dag. vad ska jag laga för middag ikväll?  brukar du också ha det problemet? när jag bodde hemma sa min mamma varje dag, vad ska vi äta till middag? jag tänkte då: hur svårt kan det vara att komma på vad man ska laga för mat? nu när jag är äldre vet jag bättre...

jag har varit sugen på vegetarisk lasagne länge men jag kände inte för att äta helt vegetarisk ikväll så vad skulle det bli då? tog en vi-butikernas tidning och vid första uppslaget såg jag bilden nedan. det såg hur gott som helst och när jag tittade på ingredienserna så hade jag nästan allt hemma redan.
 

som vanligt ändrade jag en del i receptet för att anpassa mot vad jag hade för saker hemma. minskade på färsen och rev i 2 morötter istället, vilket gjorde köften jättesaftig. det skulle vara färsk mynta i men jag hade bara färsk basilika och det var väldigt gott. fast jag tror att det hade varit godare med mynta eftersom det ger så kraftig smak. bytte även ut bulgor till matvete istället.

tog en del bilder med min mobil men bilderna blev jättesuddiga och dåliga så ni får nöja er med bilden från vi-butikernas hemsida istället. har inga batterier till min kamera så det har inte blivit några bilder på senaste tiden. den drar så mkt batteri, helt ofattbart. jag tror det är dags för en ny kamera snart...


tips!
börja med att riva gurkan. medans den står o drar kan man börja tillaga färsen.
jag hade färsk broccoli och cherrytomater till. det var supergott!

ingredienser


300 g nötfärs
0,5 dl havregryn
1 dl vatten
2 rårivna morötter
1 ägg
1½ tsk salt
1½ tsk spiskummin
en liten näve med färsk basilika


matvete:
4 port matvete
1 dl ajvar relish


tsatsiki:
1 liten gurka
2 dl matyoghurt
½ tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
nymalen peppar



sätt ugnen på 225°. Blanda havregryn, vatten, ägg,salt, och kryddor. låt stå 5 min.
rör ner färsen och arbeta den en liten stund med en träsked. pensla en liten rund form, ca 24 cm i diameter och lägg sedan ner färsen. om du inte har en rund form kan du även lägga färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och forma till en stor rund kaka. grädda mitt i ugnen 12–15 min. skär i tårtbitar och servera med tillbehören.

koka matvete enligt paketet men blanda även ner 1 dl ajvar relish i kokvattnet.


riv gurkan grovt på rivjärn och lägg det rivna i en sil.
strö över salt och blanda om. låt stå ca 15 min. pressa ur vätskan.
blanda gurka, yoghurt, vitlök, peppar och smaka av om det behövs mer salt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0